Köszöntő a Betonújságban

A mai napig lenyűgöz a beton sokszínűsége, az anyagban rejlő végtelen lehetőség, hogy a legapróbb ékszerektől kezdve a monumentális, 60 tonnás pillérekig szinte minden típusú elemet, tárgyat elő lehet állítani belőle.

2000-ben, közvetlenül az egyetem után kezdtem el dolgozni a többek között vasbeton elemek előregyártásával foglalkozó ASA Építőipari Kft.-nél – s maradtam máig az első munkahelyemen. Már a betonnal való első találkozásomkor megfogott, hogy mennyi mindennek kell összeállnia ahhoz, hogy az építész tervezők által elképzelt struktúrát, egy épület kubatúráját képes legyen valósággá formálni az előregyártó üzem. Elég csak a 2012-ben épített debreceni stadionra gondolnom, az első olyan stadionra, ahol ívesen képzelte el az építész tervező az előregyártott lelátóelemeket – ez pedig igen jelentős ellenállásba ütközött a gyártók oldaláról. Az ASA volt az egyetlen cég, amely elvállalta a felkérést az elemek kivitelezésére, innovatív tervezőcsapatunknak ugyanis sikerült megoldania a szinte lehetetlennek tűnő problémát, így elsőként gyártottunk ilyen típusú elemeket. Ez egy jelentős mérföldkő volt mind a saját magam, mind pedig a cég életében.

Kihívás ma is jócskán akad a mindennapjainkban. Az előregyártás az év minden időszakában működőképes, nyáron 50 °C-ban, télen 0 °C-ban vagy az alatti hőmérsékleten dolgozunk, így minden esetben egyedi receptúrát és technológiát kell kialakítani ahhoz, hogy megfeleljünk az időjárási és a gyártási igényeknek. A másik fontos próbatétel napjainkban, hogy tevékenységünket a fenntarthatóság elvének szem előtt tartásával és a szén-dioxid-lábnyom csökkentésének igényével végezzük. A beton összetevői közül a cementhez köthető az egyik legjelentősebb szén-dioxid-kibocsátás, az iparág gőzerővel dolgozik a jelenleginél kisebb vagy akár zéró kibocsátású cement előállításán. Ennek ugyan vannak környezeti előnyei, viszont gyártástechnológiai szempontból akadnak hátrányai is: a szilárdság, a bedolgozhatóság szempontjából jelen pillanatban nehezebb bánni az ilyen termékekkel. Mind az alapanyag-, mind az előregyártók számára feladat, hogy megfeleljenek a környezet megóvását előtérbe helyező elvárásoknak. Magunk például újrahasznosítjuk a betonkeverésből visszanyert vizet, a selejtes betontermékeinket a szemétlerakóba való szállítás helyett ledaráljuk és ismét felhasználjuk. Igyekszünk olyan alapanyag-beszállítókkal kapcsolódni, akik a környezettudatos kitermelési, előállítási módokra, a környezettudatos szállítási tevékenységekre való átállásra törekszenek.

Ami szintén nagymértékben hozzá tud járulni ezen iparág hosszú távú sikeréhez, az az emberi tényező. Hiszem, hogy bármely szervezet legnagyobb erőforrása a szakmailag képzett és a munkája iránt elhivatott, egymással szinergiában működő csapat. Ezt megvalósítani nem a pillanat műve, hanem hosszas érési, fejlődési folyamat, ami életre hív egy ütőképes, reziliens, innovatív és stabilan előremutató teljesítményt nyújtó kollektívát. Nekem van szerencsém ilyen környezetben dolgozni. Kiváltságnak tartom, hogy cégünknél olyan emberek a munkatársaim, akik sok viharos időszakon át kitartóan, önös érdekeket mellőzve, szakmailag és emberileg mindent és még annál is többet beleadtak a műszaki kihívásokban gyakran bővelkedő projektjeink megvalósításába.

Ahogy a 2000-es évek elején még újdonságszámba ment a 120 cm magas, 60 cm széles, 25–26 m hosszú pillérek gyártása és helyszínre juttatása, úgy születnek újabb és újabb – első hallásra talán teljesíthetetlennek tűnő – igények a jövőben, amelyekre reagálnunk kell. Mégpedig figyelembe véve a piac kihívásait, az ügyfelek igényeit és a környezetvédelem sürgető témáit úgy, hogy az előremutató legyen és win-win helyzeteket teremtsen. A debreceni stadion építése óta tudom, hogy nincs „lehetetlen”, mind a beton, mind pedig az emberi szaktudás és hozzáállás bizonyította ezt. A beton az egyik legfontosabb építési alapanyagunk, nagyon régóta dolgozunk vele, azt gondolom, hogy a jövőben is az egyik meghatározó építőanyagként számíthatunk rá. Mindannyiunk felelőssége, hogy környezettudatosan, innovatív módon használjuk fel.

Berezvai Attila
ügyvezető
ASA Építőipari Kft.

Forrás: Betonújság

Read more